بسم الله الرحمن الرحیم
مرامنامه تشکیلاتی
انجمن اسلامی مدارس
«مسئولیت» در انجمن اسلامی درختی است سرسبز و پربرکت که ریشه در شناخت ها و انگیزه ها دارد و شاخ و برگ و میوه ی آن آثاری است که از تلاش های آگاهانه ی من و تو تقدیم دیگران می شود . پرچمی که «تو» امروز بر دوش گرفته ای ، بار سنگینی است که هزاران دانش آموز مؤمن بر شانه گرفته اند و دست به دست به تو سپرده اند .
گروهی از آنان براساس شناخت و آگاهی از زمان خویشبر شانه گرفته اند و دست به دست به تو س«تو» امروز بر دوش گرفته ای ، بار سنگینی است که هزاران دانش آموز م<م آن آثاری است که از پرچم بیداری و آگاهی را در مدارس و درمقابله با امواج توطئه های دشمنان برافراشتند . گروهی دیگر پاکباخته و سبک بار، میدان شهادت را سکوی پرواز خود ساختند و عده ای ، از « مقاتله ی نظامی» به جبهه ی « مقابله ی فرهنگی» آمدند و مسئولیت خویش را در این نهاد مقدس به انجام رساندند . امروز و دراین فضای زمستانی عصر غیبت که بوی بهار از آن به مشام جان می رسد ، تو وظیفه ی سنگینی را بر عهده گرفته ای . هم باید کار «نسل اول» و «دوم» را کامل کنی و هم این پرچم را به دست نسل چهارم بسپاری ؛ سخت است و سنگین اما خدا می داند فقط و فقط کار توست ـ کار نسل سوم ـ برخیز و با امید به خدا و اندیشه ی سبز و آرمانی بلند به سوی فردای روشن ظهور حرکت کن و جنبش دانش آموزی را در این زمان پررمز و راز پرچمدار باش .
با آرزوی توفیق و پیروزی
دبیرکل
1. مسئول انجمن اسلامی
مدیریت ، هنر تنظیم روابط انسانی و به کارگیری سرمایه های مادی و معنوی برای رسیدن به هدفی خاص می باشد . به اعتراف صاحب نظران این علم ، هر چه مدیریت قوی تر اعمال گردد ، نتیجه ای مطلوب تر با هزینه ی کمتر و بهره وری بیشتر نصیب می گردد . این نقش را مسئول انجمن اسلامی مدرسه عهده دار است .
با برنامه ریزی قبلی و در نظر گرفتن تدابیر لازم و رعایت قواعد تشکیلاتی ، جهت اجرای
برنامه
های انجمن با تقسیم بندی های کاری و نیرویی مشخص ، سعی کنید از همه ی
ظرفیت نیروی انسانی انجمن استفاده کنید . به هیأت مرکزی اطمینان کنید و
کارهای مهم را به ایشان واگذار نمایید . اما با راهنمایی های لازم و اعمال
نظارت ، به گونه ای مدیریت نمایید که کار به نحو احسن انجام گیرد . فراموش
نکنید که نظارت و ارزیابی یکی از ویژگی های اصلی یک مدیر موفق است .
توجه داشته باشید که هر شهرستان و مدرسه ای شرایط خاص خود را دارد و هیچ طرحی
نمی
تواند دقیقاً با ویژگی های همه ی مدارس مطابقت داشته باشد . لذا به طرح
های متمرکز کشوری بسنده نکنید و با پرهیز از نسخه های کلیشه ای و تکراری
دیگران ، سعی کنید با خلاقیت ، طرح و برنامه ای نو متناسب با شرایط و
امکانات خود داشته باشید.
مهم ترین وظایف مسئول انجمن اسلامی عبارتند از :
1ـ1. عضویابی (عضوگیری) :
عضوگیری انجمن های اسلامی همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید در مدارس ، اولین اقدام انجمن اسلامی به شمار می آید که توسط مسئول انجمن اسلامی مدرسه با حمایت و پشتیبانی اتحادیه ی شهرستان و هماهنگی با آموزش و پرورش صورت می پذیرد .
همانطو که اشاره شد با توجه به این که یکی
از اصلی ترین رسالت های این مجموعه ، زبده پروری و نخبه پروری است ، درایت
و برنامه ریزی مسئول انجمن جهت جذب نیروهای مستعد ، توانمند و با انگیزه
بسیار اهمیت دارد و شایسته است مسئول انجمن اسلامی علاوه بر دعوت عمومی
جهت عضوگیری ، به فکر جذب دانش آموزان ویژه و عضویابی باشد . از نحوه ی
تبلیغات و چگونگی معرفی انجمن گرفته تا ارتباطات تک به تک و رودرو در زنگ
های تفریح با
دانش آموزان ویژه ، می تواند در فرآیند عضویابی مؤثر واقع گردد.
همواره به خاطر داشته باشید که جذب نفر به نفر بسیار مورد تأکید می باشد . چرا که معمولاً در عضوگیری عمومی ، برای دانش آموزان زبده ایجاد انگیزه صورت نمی گیرد و شما باید به فکر جذب دانش آموزان ویژه باشید .
· یکی از مهمترین شیوه های جذب نیرو ، توجه به علاقه ها و گرایش های گوناگون
می باشد . به عنوان مثال برای دانش آموزان نخبه ی علمی می توان با تبیین
فعالیت های علمی ـ درسی ، بازدید از مراکز علمی و ... ایجاد انگیزه نمود .
بچه های علاقمند به ورزش را با برنامه های ورزشی انجمن و بچه های مذهبی را با هیأت انصارالمهدی (عج) جذب کنید و ...
· هماهنگی با مدیر ، مربی پرورشی و سایر معلمین مدرسه در معرفی انجمن اسلامی بسیار مفید است .
· انجمن اسلامی موفق ، باید از طریق برنامه هایش نیرو جذب کند و این فرآیند را حتی تا پایان سال نیز ادامه دهد .
· با توجه به این که دانش آموزان پیش دانشگاهی و سال سومی با حجم درسی بیشتری مواجه هستند ، توصیه می شود عمده ی توان خویش را صرف جذب دانش آموزان سال اول و دوم نمایید تا در سال های آتی نیز بتوانند در انجمن اسلامی با توجه به کسب تجربه های گذشته مؤثر باشند .
2ـ1. انتخاب اعضای هیأت های مرکزی :
انجمن اسلامی مدرسه ، باید اساسی ترین و قوی ترین پایگاه فعالیت های فرهنگی در مدرسه باشد و شما نیز ضمن همکاری صمیمانه با سایر مجموعه های فرهنگی مدرسه ، رقابتی سالم و سازنده با آن ها داشته باشید و انجمن اسلامی مدرسه را تبدیل به یک پایگاه و پاتوق مؤثر در مدرسه و حتی در شهرستان نمایید .
بدیهی است که برای محقق شدن این هدف به تنهایی نمی توانید کاری از پیش ببرید و نیازمند یک جمع همدل ، صمیمی ، پرانرژی و توانمند هستید . به همین منظور مسئول انجمن اسلامی با انتخاب افراد مناسب ، هیأت مرکزی انجمن اسلامی را تشکیل می دهد . در حقیقت هیأت مرکزی که عالی ترین رکن برنامه ریزی و تصمیم گیری پیرامون طرح و برنامه های انجمن اسلامی مدرسه است . حکم کابینه ی کاری مسئول انجمن اسلامی را دارد و اعضای آن شامل مسئولین واحدها و مسئول انجمن مدرسه می باشد .
توجه داشته باشید که هیأت مرکزی ، مرکز فرماندهی انجمن اسلامی است و ضعف و قوت آن در تمامی سیستم تأثیر می گذارد . در انتخاب هیأت مرکزی انجمن دقت کنید و هماهنگی با مسئول اتحادیه ی شهرستان و مدیر مدرسه ی خود را نیز در اولویت قرار دهید .
3ـ1. تشکیل جلسه ی هیأت مرکزی :
جلسات هیأت مرکزی به صورت هفتگی و ترجیحاً در روزهای خاص تشکیل می گردد و تصمیات هیأت مرکزی با رأی اکثریت قابل اجراست . بررسی و تصویب برنامه های آینده، تقسیم کار و گزارش و بررسی فعالیت های انجام شده ، مهمترین بخش جلسه را تشکیل می دهد که به آن دستور جلسه می گویند .
در گزارش دهی صداقت و صراحت را فراموش نکنید و در گزارش گیری به دنبال محکوم کردن یکدیگر نباشید .
قبل از دستور ، بخش اول جلسه است که می تواند به طرح مباحثی که در ارتقای آگاهی و بینش خود اعضای هیأت های مرکزی مفید و مؤثر است اختصاص می یابد .
قرائت قرآن ، صحبت نوبتی اعضا در موضوع مورد علاقه ، بررسی و تحلیل رویدادهای روز و اخبار سیاسی ، طرح مباحث اخلاقی و اعتقادی و ... می تواند محتوای قبل از دستور جلسه باشد .
توجه داشته باشید که حضور معلمین ، فارغ التحصیلان قدیمی و زبده ی انجمن اسلامی مدرسه، مسئول اتحادیه ی شهرستان و کارشناسان فرهنگی نیز برحسب ضرورت ، به صورت هفتگی در جلسات هیأت های مرکزی به خصوص در قسمت قبل از دستور می تواند بسیار مفید واقع گردد و نتایج درخشان تری را در بررسی طرح ها به همراه داشته باشد .
· مدیر جلسه ، مسئول انجمن اسلامی است که تعیین دستور جلسه ، زمان و مکان و اداره ی جلسه را عهده دار است .
· یک نفر نیز به عنوان دبیر جلسه با هماهنگی مسئول انجمن ، وظیفه ی اعلام پیشاپیش دستور جلسه به اعضا ، حفظ نظم جلسات و تنظیم صورتجلسه را برعهده دارد . دبیر جلسه می تواند ثابت باشد و یا به صورت هفتگی انتخاب شود .
· شروع و پایان به موقع ، اعلام دستور جلسات از چند روز قبل توسط مسئول انجمن اسلامی یا دبیر جلسه و اولویت بندی مباحث در جلسات توسط مسئول انجمن اسلامی ، همگی باعث افزایش بازدهی جلسات خواهد شد .
· برای پیگیری مصوبات جلسات ، در همه ی جلسات انجمن اسلامی به ویژه جلسه ی هیأت مرکزی ، صورتجلسه بنویسید و در پایان جلسه همه ی حضار آن را امضا کنند .
4ـ1. ارتباطات درونی و بیرونی انجمن اسلامی
امروزه ارتباطات و قدرت تعامل با دیگران نقش بسیار مهم و تعیین کننده ای را در پیشبرد اهداف و برنامه های مجموعه ها دارا می باشد . انجمن اسلامی مدرسه نیز باید بتواند ضمن تلاش در درون خود در راستای تقویت برنامه هایش ، ارتباطات فعال و مؤثری را با سایرین داشته باشد.
بدیهی است از آنجایی که انجمن اسلامی مدرسه در یک مجموعه و شبکه ی تشکیلاتی کشوری تعریف شده است باید در درجه ی اول بتواند با ارکان مختلف این شبکه ی تشکیلاتی ارتباطات مناسب و منسجمی داشته باشد . چرا که یک مجموعه ی کشوری زمانی در تحقق آرمان ها و اهدافش موفق خواهد بود که ارکان و اجزای آن با هماهنگی کامل تحت یک سیاست گذاری واحد و هدفمند و طبق قاعده ها و اصول تعریف شده فعالیت نمایند و هر یک به شایستگی بتوانند از عهده ی وظایف محوله ی خویش برآیند . فعالیت انجمن اسلامی مدرسه نیز زیر نظر اتحادیه ی شهرستان می باشد .
· هماهنگی کامل و ارتباط منسجم با اتحادیه ی شهرستان از اهمیت ویژه ای برخوردار است . انجمن اسلامی موفق ، انجمنی است که ضمن اجرای برنامه های خود ، بتوانند سیاست ها و موارد اعلام شده از سوی اتحادیه ی شهرستان را نیز به نحو شایسته ، با برنامه ریزی های لازم محقق کند . و ضمن بهره گیری از حمایت های مادی و معنوی اتحادیه شهرستان ، در کارها و برنامه هایش نیز با مسئولین اتحادیه مشورت نماید و آن ها را در جریان امور قرار دهد .
· بدیهی است که انجمن اسلامی ، یک مجموعه در درون مدرسه به شمار می آید و باید جهت تحقق برنامه هایش ضمن حفظ استقلال خود بتواند تعامل مناسبی با مسئولین مدرسه داشته باشد . انجمنی موفق است که بتواند با تدبیر ، نظر و اعتماد مسئولین مدرسه را جلب نماید و مدیر مدرسه را با خود همراه سازد و همواره از حمایت های ایشان بهره گیرد .
· استفاده از تجربیات و نظرات مسئولین مدرسه در برنامه ریزی ها ، دعوت ایشان در بعضی جلسات هیأت مرکزی و برنامه های انجمن اسلامی و رعایت ادب و احترام نسبت به ایشان ، موفقیت شما را تضمین می کند .
· معلم رکن پرورش انسان هاست و بزرگ ترین حق را بر گردن انسان دارد و از آنجایی که انجمن اسلامی ، تشکلی است که تزکیه و حرکت به سمت تعالی را سرلوحه ی اهداف خویش قرار داده است ، نمی تواند نسبت به معلمین دلسوز و زحمت کش خود بی توجه باشد . از معلمین مدرسه به ویژه افراد خوش فکر و با نفوذ ، در تصمیم گیری های انجمن اسلامی استفاده کنید . دعوت برای حضور در بعضی جلسات هیأت مرکزی ، حضور در اردوها و هیأت انصارالمهدی (عج) ، گرفتن مصاحبه از ایشان در نشریه ی انجمن ، استفاده از سخنرانی ایشان در مراسم آغازین ( صبحگاه ) و ... روش های مناسبی جهت تکریم ایشان است .
· حفظ ارتباط با اعضایی که سالیان گذشته در انجمن اسلامی بوده و اکنون از مدرسه فارغ التحصیل شده اند و در مراکز آموزش عالی مشغول به تحصیل شده اند و در مراکز آموزش عالی مشغول به تحصیل و یا مشغول به کار شده اند ، در ارتقای بهره وری و افزایش کارآمدی انجمن اسلامی بسیار مؤثر است . از تجربه های گذشته و موقعیت های فعلی آنان استفاده کنید . می توانید در هیأت به عنوان میهمان و یا در حلقه ی معرفت به عنوان سرگروه از وجود آن ها بهره بگیرید و یا برای حضور در جلسات فرهنگی و تشکیلاتی از آن ها دعوت به عمل آورید .
· ارتباط با سایر تشکل های دانش آموزی
درون مدرسه را نیز فراموش نکنید . بسیاری از برنامه های عمومی ، به ویژه
برنامه هایی که در مراسم های مذهبی در نظر گرفته
می شود را می توانید
با همکاری تشکل های دیگر اجرا نمایید و از امکانات مادی و معنوی آن ها نیز
جهت تقویت برنامه هایتان استفاده کنید .
· ارتباط با نهادها ، سازمان ها و مراکز فرهنگی شهرستان جهت بهره گیری از کمک های مادی و معنوی ایشان نیز می تواند کیفیت برنامه های انجمن را مضاعف کند . به یاد داشته باشید که این گونه ارتباطات ، هماهنگی با اتحادیه ی شهرستان لازم و ضروری است .